НАП: Ще изпълним плана за приходите тази година
НАП: Ще изпълним плана за приходите тази година / снимка: БГНЕС

Заместник изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова смята, че от ведомството ще изпълнят плана си за приходите, предаде БГНЕС.

"Към края на месец юли ние имахме с около 400 млн. лв. повече събрани приходи в сравнение със същия период от предходната година и то при положение, че сме възстановили със 100 млн. лв. повече ДДС по справки-декларации", обясни Димитрова.

Тя обясни, че от НАП смятат, че към края на юли ще могат да отчетат преизпълнение на резултатите през тази година спрямо миналата с около 500 млн. лв. Освен това се очаква в близките месеци да се прояви напълно резултатът от предприетите в края на миналата година мерки за обратното начисляване на ДДС при зърнопроизводителите. Очаква се ефектът от тази мярка да е около 200 млн. лв. "Тепърва ние ще берем плодовете на усилията, които сме положили още в края на миналата година", заяви Галя Димитрова.

Заместник-директорът на НАП посочи, че напоследък са зачестили и предупрежденията към фирмите с данъчни задължения. Стриктно се следят и резултатите, които отчитат касовите апарати. "Преди известно време изпратихме съобщение до 3600 лица, които са подали информация за отчетени приходи по малко от 100 лв. на ден и в същото време имат наети лица на трудови договори, плащат наеми, което за нас е необяснимо", обясни Димитрова. От НАП са дали известен период от време на тези фирми да коригират своите действия и след месец ще предприемат действия, за да установят дали те са започнали да отчитат повече приходи.

Преди няколко дни от НАП са набелязали заедно с Агенция "Митници" нови мерки за подобряване на обмена на информация и засилване на съвместния контрол.

От НАП дадоха пресконференция за приключване на проект, който са реализирали по Оперативна програма "Административен капацитет". Проектът е свързан с надграждане на системата за управление на приходите чрез разработване на софтуерно приложение в подкрепа на контролната дейност в НАП.