НАП: Повече клиенти подават декларациите си по интернет
НАП: Повече клиенти подават декларациите си по интернет / netinfo

Над 11 500 годишни декларации за облагане на доходите са подадени по интернет с електронен подпис ден преди крайния срок - 30 април 2008 г., съобщиха от Националната агенция за приходите. Тази година, декларациите, подадени по този начин, са три пъти повече в сравнение с миналата година, като само за трите празнични дни в НАП по електронен път са постъпили над 3000 декларации.

Въпреки положителната тенденция за увеличаване на броя на подадените чрез интернет декларации, те представляват под 5% от очакваните формуляри за тази година. Тези клиенти на НАП, които подадат декларациите си по този начин, могат да ползват отстъпка от 5% върху сумата на данъка за довнасяне до 30 април.

Декларациите за облагане на доходите могат да се подадат и по пощата с обратна разписка или директно в 414 пощенски станции, където служителите на „Български пощи” също издават входящ номер. Справка за най-близкия пощенски клон, в който се приемат данъчни декларации, може да се направи на информационния телефон 070018 700.

От НАП напомнят, че срокът, в който трябва да се плати данъка за довнасяне по годишните декларации, също е до 30 април. Важно е да се знае, че от нареждането на превода по банков път или чрез Интернет, до постъпването на парите по сметките на НАП е възможно да изтекат до 48 часа. За това от агенцията препоръчват на гражданите, които ще плащат дължимия от тях данък на 30 април, да го направят в офис на обслужваща банка на НАП.

Списъкът на кодовете за видове плащане, както и номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП може да видите на интернет страницата на агенцията (www.nap.bg).