НАП откри нарушения при вносители на мобилни телефони и коли от ЕС
НАП откри нарушения при вносители на мобилни телефони и коли от ЕС / netinfo

Над една трета от проверените вносители от ЕС на мобилни телефони, леки автомобили и резервни части за тях не са отчели реално внесените количества. Това установили служители на Националната агенция за приходите, съобщиха от там.

Служители на агенцията проверили 162 обекта за съхранение и продажба на такива стоки на територията на цялата страна и установили съществени разминавания между количествата, описани в счетоводните документи и откритите на място. На всички предприемачи са назначени ревизии. Предстоят и периодични проверки на търговци, които внасят стоки от ЕС и при които има повишен риск от ДДС злоупотреби, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Проверките са част от мащабната кампания, започнала от началото на 2007 г. за засилване на контрола по спазването на данъчно-осигурителното законодателство след приемането на страната ни в ЕС. Целта е да се намали риска от недеклариране на сделки в в рамките на общността и невнасяне на ДДС в бюджета.

„Проверките и ревизиите в секторите от икономиката, които крият риск от данъчни злоупотреби, няма да спрат. Искам да уверя всички, че служителите на НАП ще продължат да вършат своята работа по опазване на интересите на цялото общество. Защото тези, които си позволяват да откраднат от хазната, на практика лишават от права всички останали съвестни данъкоплатци”, заяви по повод на проверките изпълнителният директор на НАП г-жа Мария Мургина.