Намаляването на ресурсите от нефт и газ може да предизвика конфликти
Намаляването на ресурсите от нефт и газ може да предизвика конфликти / netinfo

Намаляването на петрола и природния газ би могло да доведе до нови конфликти в бъдеще не само в Близкия изток, а и другаде по света. Това се посочва в годишния доклад на Международния институт за изследване на мира (СИПРИ). Според документа най-голям риск за възникване на военни конфликти заради енергийни ресурси съществува в Африка.

Според авторите на доклада въпросите за енергийната сигурност стават все по-чувствителни заради засилващото се световно търсене на енергоресурси, повишението на цените на петрола, засилената зависимост от вноса и перспективата за изчерпване на запасите от петрол и газ.

Енергийната сигурност трябва да бъде преосмислена глобално, а националистическите подходи на някои страни не са добра формула, пише в доклада на института за изследване на мира.

В документа се препоръчва по-широко международно сътрудничество, което би могло да породи повече доверие и да намали напрежението между основните играчи, подобрявайки бъдещата сигурност на доставките на петрол и газ за всички.

Според анализаторите най-смущаващият фактор в Близкия изток е трайно засилващото се влияние на Иран. Техеран би могъл "във всеки момент" да се опита да блокира Ормузкия проток, през който се транспортират 17 милиона барела петрол дневно, а това е близо 20 процента от световното потребление.