Намаляването на акциза на горивата не решава проблема
Намаляването на акциза на горивата не решава проблема / снимка: Sofia Photo Agency

Намаляването на акцизите на горивата за няколко месеца няма да реши проблема с високите цени на петрола, заяви в Пловдив премиерът Сергей Станишев. Той припомни, че България отдавна е поела ангажимент, че акцизните ставки трябва да достигнат минималното ниво в Европейския съюз и от 1-ви януари 2009-та година има договорен железен график за това.

Преди три години цената на петрола беше около 50 долара за барел, миналата седмица достигна 135 долара за барел. Това е нещо, което България не може да регулира по никакъв начин, добави премиерът.

Правителството е готово да търси разумни решения, но все пак ние сме пазарна икономика и това трябва да се отчита, коментира министър-председателят. Според него основните превозвачи в страната одобряват мерките, които кабинетът можел да си позволи да предприеме, използвайки добрите практики на Европейския съюз.

По повод стачките на транспортните фирми Сергей Станишев заяви, че те имат смисъл, само в случай, че между страните няма диалог и не се полагат усилия за решаване на проблемите.