Джон Уърдман описва пътуването си до Грузия, спецификите на виното, и как е започнал да се занимава с винопроизводство, за да се превърне в един от най-успешните винопроизводители в страната. 

Документалният филм, озаглавен “Journeying into the womb of wine”, продуциран от Юна Лий, проследява историята на Джон Уърдман. Премиерата на филма се състоя през 2021 г., обяви порталът Voice of America (VOA).  

Грузинските Qvevri  са погребани изцяло под земята. (Това са глинени съдове, използвани за ферментация, съхранение и отлежаване на традиционно грузинско вино. Наподобяващи големи яйцевидни амфори без дръжки, те са или заровени под земята, или поставени на подовете на големи винарски изби. Квеври варират по размер: обемите варират от 20 литра до около 10 000 - бел.ред.)  

Погребването му изцяло под земята означава, че се използва естествената температура на земята, за да ферментира алкохолната напитка. 

Ние вземаме плодовете на земята и ги поставяме в нейната утроба. 

Има много теории за това, какво е натурално вино. Правенето на вино в Грузия датира още от древността. Методите са на повече от 8000 години, предава VOA. 

“По професия съм художник и артист. Учих в училище във Вирджиния, а след това продължих да уча в Балтимор. В колежа по изкуствата към Мерилендския институт, в катедрата по живопис. След това завърших с магистърска степен по живопис в Москва”, разказва Джон Уърдман. “Дойдох в Грузия за първи път през 1995 г., търсейки традиционни полифонични песни, но по-късно разбрах, че искам да се занимавам с винопроизводство”, казва той. “В Грузия най-популярният сорт вино е "кехлибареното", обяснява Уърдман пред VOA

“Стартирахме проект през 2006 г., наречен “Phoenix’s Tears”. По това време имаше само няколко производители на натурални вина, които бутилираха и етикетираха виното си и го предлагаха на местния пазар и в чужбина. Днес има около сто, за които зная. Индустрията се разрасна за период от около 15 години”, коментира още Джон Уърдман. 

Повече по темата гледайте във видеото.  
 
Voice of America/Vesti.bg