Най-странните въпроси на интервю за работа
Най-странните въпроси на интервю за работа / Thinkstock/Getty Images

Стотици хиляди книги са изписани за това как да се подготвим най-добре за интервюто за работа. Специалистите по човешки ресурси почти с нищо не могат да изненадат кандидадите, тъй като почти всеки универсален (или оригинален) въпрос, който може да зададат, е описан някъде - в наръчник, в интернет или в социалните мрежи.

Затова и въпроси като "Кое е най-силното Ви качество?" вече далеч не са на мода, допълва „Труд". Ето и някои от най-трудните въпроси на интервю за работа в САЩ, подбрани от водещи експерти в подбора на персонал. В скоби е компанията, която ги е задала на интервюто и за каква позиция е било препитването:

Ако ви дадем кутия с моливи, изредете десет неща, които можете да направите с тях, които не са свързани с конвенционалната им употреба. ("Гугъл" - административен асистент)

Как бихте решили проблемите, ако бяхте от Марс? („Амазон - старши кадрови мениджър)

Какъв е най-креативният начин, по който можете да счупите часовник? ("Епъл" - стажант)

Ако бяхте уличен знак, кой щяхте да бъдете? ("Пасифик сънуеър" - помощник продажби)

Диск се върти, но не се знае в коя посока. Ако ви дадат комплект карфици, опишете начина, по който ще разберете посоката на въртене на диска. (Майкрософт - инженер по софтуерна разработка)

На самолет има безброй черни и бели точки. Докажете, че разстоянието между черна и бяла точка е една единица. ("Голдман сакс" - технологичен анализатор)

Имате торба с n на брой връзки. На случаен принцип изтегляте край на връзка. Следващият път изтегляте още една връзка и връзвате двете заедно. Повтаряте процедурата, докато вече няма свободни краища на връзки. Какъв е очакваният брой на кръговете? ("Фейсбук" - стажант по бизнес операции)

Помислете за продукт или услуга, за които никой досега не се е сетил, които биха били революционни за университета ви. Как бихте ги промотирали? ("Джей Пи Морган" - маркетингов анализатор)

Искате да измислите телефон за глухи хора. Как ще го направите? ("Гугъл" - продуктов мениджър)

Защо не трябва да Ви наемем? ("Туитър" - рикрутър)

Как ще разрежете кръгла торта на осем равни части? ("АИГ" - инвестицинен стажант)

Колко тежи Боинг 707? ("Голдман сакс" - операционен анализатор)

Как ще обясните какво е динамометър на осемгодишно дете? ("Тесла моторс" - инженерен техник)

Вярвате ли във висша сила? ("Пепси Ко" - мърчандайзър)

Как ще изчислите сблъсък между две движещи се сфери? Дайте както математически изчисления, така и алгоритъм. ("Електроник артс" - старши софтуерен инженер)

Как бихте реагирали на работа в екстремни метеорологични условия през цялата година? ("МТД продъктс" - продуктов тестер)