Нафтогаз е изплатил 80% от дължимото на Газпром
Нафтогаз е изплатил 80% от дължимото на Газпром / БГНЕС

Украйна ще бъде надежден партньор при транзита на руски газ за Европа, обяви украинският премиер Юлия Тимошенко след срещата си в Париж с президента на Франция Никола Саркози.

 

Тимошенко увери, че Украйна ще се разплаща с руския доставчик по "ясна формула" и че "в бъдеще няма да възникват конфликти". По думите на украинския премиер тя е обсъдила със Саркози разширяване на двустранното сътрудничество на базата на споразумението между Украйна и Международния валутен фонд (МВФ) и за евентуална френска помощ при финансирането на дефицита в украинския бюджет.

 

Ръководителят на украинското правителство каза още, че е обсъдила с ръководството на концерна ЕАДС възможностите за сътрудничество в областта на гражданската и военна авиация. Юлия Тимошенко добави, че компанията "Арева" е готова да участва в добива на уран и развитието на ядрената енергетика в Украйна.

 

Междувременно "Нафтогаз" заяви, че е превел по сметка на "Газпром" 80 процента от сумата за доставения руски природен газ през февруари, съобщи за Интерфакс говорителят на украинската компания Валентин Землянски. "Потвърждението за получените пари е от кореспондентската банка на "Газпром", каза той. Землянски добави, че останалата сума ще бъде преведена в установения срок до 7 март.