Над Слънчев бряг ще правят ски писта и лифт
Над Слънчев бряг ще правят ски писта и лифт / БГНЕС, архив

Кабинков лифт и ски писта в района на кула "Еделвайс" ще изграждат над курортен комплекс Слънчев бряг.

Пряката линия, която ще осигурява възможности за ски през зимата, е възродена от общинските съветници в Несебър, научи Дарик. В момента се изготвя проект, а местният парламент ще търси финансиране.

Проучвания и опити за реализация на идеята селищата над Слънчев бряг да се експлоатират и като ски курорт са започнали още преди 30 години. Те обаче са били преустановени заради тежки процедури, обясни Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствениците в туризма.

Уникалното на лифта ще бъде връзката му с четири минерални извора, които на този етап са запечатани.

Въжената линия ще тръгва от КПП Кошарица до заличеното през 1972 г. село Плазовец в Община Несебър. Плазовец е на 13 км от най-големия курортен комплекс. Мястото е идеално за туризъм от различен характер - археологически, морски и дори зимен заради височината и добрите наклони.

Това е едно от местата в Община Несебър с потенциал за развитие на вилно селище.

До селото, което се намира след Кошарица, се стига лесно заради пътя, който води към телевизионната кула. През летния сезон е изключително оживено, защото е включено в маршрута на джип сафаритата, които се организират за туристите от Слънчев бряг и водят до старинната крепост Калето, която според запознати е от времето на Древна Гърция.