Над една трета от строителните обекти не са обезопасени
Над една трета от строителните обекти не са обезопасени / снимка: Sofia Photo Agency

Над една трета от строителните обекти у нас не са обезопасени за трудова дейност, според изискванията на Главната инспекция по труда, показва извънредната проверка на инспекцията, която беше назначена след серия трудови злополуки, завършили със смърт.

От началото на годината у нас са станали 19 трудови злополуки, като 10 са завършили със смърт. Настоящата извънредна проверка на Главната инспекция по труда трябва да обхване около 60 процента от строителните обекти в страната, обясни за Дарик изпълнителният директор на инспекцията Гълъб Донев. От 573 проверени обекта към 25 март 38 са спрени, 105 броя работно оборудване е спряно от експлоатация поради това, че не отговаря на изискванията за безопасност на труда. Отстранени от работа са 27 работника, които не са екипирани и не са обучени по правилата за безопасност при работа и съответно нямат необходимата квалификация за извършване на тези дейности, обясни Донев.

Проверките на строителните обекти ще продължат през цялата година, като особено внимателно ще бъдат инспектирани рисковете от падане от височина, поражения от ток, затрупване от земни маси и удар от падащи предмети.