Над 10% спад в туризма виждат от бранша
Над 10% спад в туризма виждат от бранша / снимка: ThinkStock/Getty Images
Спад в туризма от над 10% виждат от бранша
74615
Спад в туризма от над 10% виждат от бранша
  • Спад в туризма от над 10% виждат от бранша

Спадът в туризма за тази година е над 10% прогнозираха от Асоциацията на българските туроператори и турагенти. Според тях това се дължи основно на слабия летен сезон и липсата на действия от страна на държавата по отношение на рекламна кампания. Само от Холандия има 30% по-малко туристи през това лято, а от Германия спадът е с 5 на сто.

Икономическият министър Васил Щонов съобщи, че за първите седем месеца на годината има 6,7% ръст на чуждестранните туристи, а приходите са нараснали с малко над 4%. Според Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и турагенти обаче тази информация е неточна.

"Предполагаме, че министър Щонов ползва официалната информация на Националния статистически институт. Ние твърдим, че тази информация е крайно неточна и е натоварена с огромна грешка. Нашата прогноза, защото е трудно да се говори за данни, е че спадът ще бъде над 10% и то основно благодарение на спада в летния туризъм", каза той.

Калин Драганов от Асоциацията уточни, че официалната статистика за приходите в туризма се води от количестото обменена валута. Според него това напълно изкривява информацията.

"Истината е, че спадът от холандския пазар, тъй като имам съвсем точна информация за него, тъй като холандците водят точна бройка кого къде пращат, спадът е 30 процента, а немският пазар - минус пет. На руския пазар никой не може да каже колко е, но като се има предвид, че голяма част от туристите дойдоха без да платят, защото фалираха вече седем фирми, въобще не е толкова оптимистично настроението", каза той.

Драганов коментира и още един сериозен проблем по българското Черноморие.

"На "Слънчев бряг" има един огромен проблем това лято: престъпността се е увеличила значително - ограбвания, побои над туристи тази година сигурно са се увеличили двойно и тройно. Нашият холандски партньор ни прати официално писмо, че ако това не се промени, те ще спрат програмата", каза Драганов.

Според Асоциацията на българските туроператори и турагенти е необходимо отделно Министерство на туризма, за да може да се осигури предвидимост и сигурност на бизнеса.