Националният борд по туризъм е против либерализиране на режима за пушене
Националният борд по туризъм е против либерализиране на режима за пушене / снимка: БГНЕС
Националният борд по туризъм е против либерализиране на режима за пушене
67786
Националният борд по туризъм е против либерализиране на режима за пушене
  • Националният борд по туризъм е против либерализиране на режима за пушене

Представители на туристическия бранш се обявиха против отпадането на забраната за пушене на закрито. Това стана ясно от позицията изразена от председателя на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов, който е и представител на Националния борд по туризъм.

Депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова посочи в кулоарите на парламента, че членуващите в Националния борд по туризъм 176 организации са категорични в позицията си, че Народното събрание не трябва да отменя тоталната забрана за пушене в закритите обществени места.

Румен Драганов изтъкна, че България има подписани външнотърговски договори с чуждестранни туроператори с обем 4,8 млн. почивки за догодина, което включва предстоящия зимен сезон и летния сезон през 2014-а. Договорите се сключват далеч преди настъпването на съответния сезон. Драганов обясни, че при евентуално либерализиране на режима за пушене, в проектозакона е записано, че туроператорите и хотелиерите трябва да предупредят своите клиенти във всички писмени материали. Той е категоричен, че не е възможно това да бъде направено.

Директорът на Института за анализи и прогнози в туризма посочи, че България се продава от 320 големи европейски и световни туроператора в над 32 000 туристически агенции.

Хотелиерите от уелнес и балнео туризма подчертаха, че трудно се привличат клиенти, които искат да посетят специализирани в областта хотели и имат заболявания на дихателните пътища, а в същото време е позволено пушенето на закрито.

Пълната забрана за пушене на закрито влезе в села от 1 юни миналата година. Вече бе направен опит да се върне старият режим в заведенията със зали за пушачи и непушачи, но той претърпя неуспех.