Националната ни стратегия е върната от ЕК
Националната ни стратегия е върната от ЕК / netinfo

Националната стратегическа референтна рамка на България е върната за пренаписване от ЕК. Това е нормална работна процедура, която ще се случи поне още един два пъти до окончателното приемане на документа, обясниха за Дарик радио финансови експерти. Според тях информацията за забележките на Еврокомисията е на “вътрешен човек “от МФ. Те я оцениха, като поредния негативен сигнал към ЕК, че администрацията ни не може да пази елементарна професионална конфиденциалност.

 

Това е един от основните документи, който идентифицира най-общо силните и слабите страни на икономиката на България, нов инструмент за програмиране на помощта по линията от еврофондовете за периода 2005-2013.

 

Основаната забележка на евроекспертите са били, че в документа, подготвян от финансовото министерство, който от шест месеца е на интернет страницата на Агенцията за икономически анализи и прогнози, няма ясно записани приоритети.

Рамката за подкрепа от ЕС предвижда за 7-годишен период страната ни да получи 11 млрд. евро, които трябва да бъдат усвоени на базата на предварително подготвени проекти и в изпълнение на ясно записани и консенсусни национални приоритети. 15 на сто е съфинансирането, допълнително отпуснато от държавния бюджет.

На срещата преди седмица, представителите на ЕК са препоръчали на екипа във финансовото министерство да пренапише приоритетите от секторните оперативни програми. Оценката на европейците е, че програми, които се изготвят от съответните министерства са приемливи, за разлика от документа на МФ.

Екипът на зам.-министър Любомир Дацов ще редактира документа няколко пъти до окончателното му приемане. Според информация на пресцентъра на финансите, документът не е официално върнат, тъй като е бил изпратен неофициално за консултации в ЕК, което е практика и това ще се случи още едни два пъти, подчертаха от там .