Набелязаха рисковете и проблемите на пенсионната система
Набелязаха рисковете и проблемите на пенсионната система / netinfo

Все по-честите предложения за намаляване на пенсионните вноски и увеличаването на разходите на държавата за средства за пенсии, както и сенчестата икономика продължават да са сред рисковете пред българската пенсионна система.

Това каза управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков по време на дискусия за българския пенсионен модел

Ако беше запазен пенсионният модел по стария закон за пенсиите, дефицитът в осигурителната система щеше да бъде между 8 и 10%, сочат разчетите на НОИ.

След реформите в пенсионната система са били предвидени положителни промени по отношение на намаляването на дефицита в нея в периода 2007 - 2008 г.

Нашите прецизни разчети, които направихме в НОИ показаха, че ако не бяха извършвани промени в посока на непрекъснато намаляване на осигурителните вноски, системата щеше да генерира излишъци, макари и не много високи, които можеха да създават резерв, за да може този резерв да бъде използван в неблагоприятни от демографска или от икономическа гледна точка години, каза Йордан Христосков.

Евентуално намаляване на икономическия растеж на страната и застаряването на българското население също заплашват стабилността на пенсионната система, смята още Христосков.