На прага на месеца на празниците кредитите не поевтиняха
На прага на месеца на празниците кредитите не поевтиняха / netinfo

Ноември отмина, а цените на ипотечните кредити отново не се промениха (особено тези в евро). Традиционно преди коледните и новогодишни празници банките представят своите по-добри оферти. Наблюденията на МОИТЕ ПАРИ сочат, че тази година събитията се развиха по малко по-различен начин. След мерките на БНБ за ограничаване на кредитирането редица банки последваха мярката и ефектът беше известно оскъпяване на някои кредити. Блокирането на допълнително количество ресурс не позволи за трети пореден месец банките да предложат значително по-добри оферти.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN

През ноември Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN постигна една от най-ниските си стойности от неговото изчисляване – 7.34 процента. Ето и причините за това, за да не се допуснат прибързани заключения.

Основната причина за драстичното падане на индекса са промени в неговата структура. От ноември една от банките, включени в него, преустановява предлагането на ипотечни кредити в лева. Това наложи нейното изключване от състава на индекса и включване на нова банка. Изключената банка притежаваше значително по-висок пазарен дял от добавената и частта, с която тя участваше в индекса, беше по-голяма. Новата банка в Индекс МОИТЕ ПАРИ – BGN има незначително участие в него, поради малкия си пазарен дял. Това е основната причина, стойността на индекса да е толкова ниска. Така може да се заключи, че настоящата стойност на показателя е по-скоро техническа корекция, отколкото реално подобрение на офертите. Такова на практика няма и идните месеци ще бъдат показателни за нова тенденция, ако се оформи такава.

Въпреки тази особеност, три банки влошиха своите оферти.

Първата от тях влошава своята най-добра оферта в резултат на покачване на лихвата си с 30 базисни пункта.

Същите са причините и при втората. Тя завишава своята лихва с 50 базисни пункта, което повишава годишния процент на разход по офертата с 54 базисни пункта.

При третата банка отново причина е покачване на лихвата. Факторът в този случай е повишаване на стойността на LIBOR през ноември. Лихвата се покачва с 43 базисни пункта, а годишният процент на разход (ГПР) с 50.

Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR

През ноември индексът отново не отчете никаква промяна. За трети пореден месец стойността му е 7.50 процента. Въпреки промените в офертите на три от банките, включени в индекса, балансът се запазва и стойността му не се променя.

И тук промените в офертите основно са в посока нагоре.

Най-добрата оферта на първата от банките влошаващи условията си е с нови параметри, които обаче не са по-добри от старите. Така, въпреки че най-добрата й оферта вече е друг кредит с нови условия, това не води до подобряване на ГПР. Той се завишава с 8 базисни пункта. Повишението не е чувствително, а относително ниското тегло на банката в индекса неутрализира това повишение.

Аналогичен е случаят и с втората банка, влошила своята оферта. Независимо от понижаването на лихвата завишаването на определени такси, свързани с отпускането и обслужването на кредита, ГПР расте. И тук относително ниското тегло на банката в индекса оказва своето влияние. Делът на банката в настоящата стойност на Индекс МОИТЕ ПАРИ – EUR се повишава едва с 1 базисен пункт в резултат на по-високия ГПР.

Третата банка, отчитаща промяна, също регистрира влошаване на най-добрата си оферта. Причината тук е по-високата стойност на EURIBOR към 30.11.2007 г., респективно на лихвата й. ГПР по най-добрата й оферта се повишава с 14 базисни пункта. Въпреки това, незначителният дял в индекса на практика го неутрализира изцяло.

Видно е, че ноември не бе белязан от съществено развитие на пазара на ипотечни кредити. За разлика от минали години, тази година тенденцията на подобряване на офертите през последните месеци на годината не се повтори. Част от причините за това са споменатите мерки на БНБ за ограничаване на кредитирането. Все още не е късно банките да предложат по-атрактивните си предложения, но е по-вероятно това да се случи в началото на 2008-ма. Вече отминава средата на декември, а по-атрактивните предложения са основно за потребителски кредити.