Мърдок: Китай и Индия ще променят света
Мърдок: Китай и Индия ще променят света / БГНЕС

Медийният магнат Рупърт Мърдок заяви, че преобразяването на Китай и Индия от неразвити и изолирани държави в икономически сили ще придаде нова форма на света през идните няколко десетилетия, предаде Асошиейтед прес.

В първата от серия речи в своята родина Австралия шефът на Нюз корп. (News Corp.) говори за "великата трансформация, която виждаме през последните няколко десетилетия, разгръщането на човешките дарби и способности по целия свят и златната ера на човечеството, която е зад ъгъла". Според Мърдок Китай и Индия са велики страни, чиито народи едва наскоро са се надигнали, след като дълго време са били "затворени от комунизъм или кастово разделение". Възходът на техните икономики създава нова средна класа, която през идните 30 години ще достигне 3 млрд. души и ще издигне нова "летва" за глобална конкуренция, каза още той.

"Светът не е виждал такъв напредък досега", заяви Мърдок. "Това са хора, които познават лишения - хора, които възнамеряват да развиват уменията си, да подобрят живота си и да покажат на света какво могат."

Мърдок силно подкрепи по-свободната търговия между държавите, като даде пример със селското стопанство и заяви, че намаляването на изкуствените прегради е морален и стратегически въпрос.