МВФ прогнозира 0,8% ръст на българската икономика за 2012 г.
МВФ прогнозира 0,8% ръст на българската икономика за 2012 г. / Sofia Photo Agency, архив

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към повишение прогнозата си за световния икономически растеж през 2012 година до 3,5 на сто, въпреки "анемичното" темпо на възстановяване на икономиката на Запад, предаде Франс прес.
   
Фондът призова Европа и западните страни да вземат мерки за решаване на икономическите им проблеми  и предупреди, че основните рискове са нов срив в еврозоната и евентуална петролна криза.
   
Леко преразгледана е прогнозата на МВФ и за растежа в еврозоната - очакванията за 2012 година са за по-слаба рецесия, отколкото бе  предвидено, със свиване на брутния вътрешен  продукт (БВП) от 0,3 на сто, а не с 0,5 процента, както бе обявено през януари.
   
"Рецесията би трябвало да не е така дълбока и да бъде по-кратка в много страни от еврозоната, предвид настъпилото вече подобрение на доверието и условията на пазара, както и очакваното засилване на търсенето от други региони", се казва в пролетните прогнози на фонда, цитирана от БТА.
   
Според доклада най-мрачни са очакванията за Испания, където се очаква спад на БВП  с 1,7 на сто през 2012 година (в последните прогнози това свиване бе изчислено на 1,8 процента), допълва ДПА.
   
Фондът препоръчва на Германия да отслаби усилията си за овладяване на дефицита и да приеме по-голямо споделяне на рисковете с еврозоната.
  
МВФ очаква България и Румъния да отчетат средни темпове на растеж тази година, съответно от 0,8 и 1,5 на сто, посочва сайтът channelnewsasia.com. През 2013 година растежът в двете страни ще се ускори до 1,5 на сто в България и 3 процента в Румъния.
   
МВФ повиши и прогнозите си за растежа на Съединените щати до 2,1 на сто през 2012 и 2,4 на сто през 2013 година спрямо обявените по-рано 1,8 и 2,2 на сто.
   
При все това институцията предупреждава за някои останки от кризата, които все още правят уязвимо възстановяването на икономиката, призовавайки отново американското правителство да приложи бюджетна политика, позволяваща да се намали равнището на дълга в средносрочен план, поддържайки възстановяването в краткосрочен план и подкрепяйки пазара на недвижими имоти.
   
Според прогнозата за Китай, растежът ще остане над 8 процента тази година и догодина, като трудностите с износа ще бъдат компенсирани от устойчиво вътрешно търсене.
   
Евентуално влошаване на кризата в еврозоната и поевтиняване на петрола са основните рискове, които застрашават растежа в Русия и страните от Общността на независимите държави (ОНД), предупреждава фондът в доклада си "Световни икономически перспективи".
   
Прякото отражение ще се усети чрез търговския обмен, тъй като еврозоната представлява около една трета от износа на тези страни.
   
Според фонда кризата в еврозоната и евентуална световна рецесия ще се отразят на цените на суровините, от които зависят много страни от региона, главно Русия, като при такъв сценарий цените на петрола могат да спаднат със 17 на сто.
   
В Русия БВП ще нарасне с 4 процента през 2012 година и с 4,3 на сто през 2013 година, се казва в доклада.
   
Фондът повиши прогнозата си и за растежа в Япония от 1,7 до 2 процента през 2012 година, посочва АФП. Там инвестициите за възстановяване след земетресението и цунамито ще допринесат за икономическата дейност тази година, но колебливата световна конюнктура и пресъхването на бюджетите за стимулиране ще ограничат растежа през 2013 година до 1,7 на сто (спрямо прогнозираните досега 1,6 процента).
   
Въпреки европейската криза МВФ очаква растеж от 6 процента в Азия през  2012 година.
   
Събитията от "арабската пролет"  в Близкия изток и страните от Магреба са се отразили на икономиката, но се очаква тя да се ускори през 2012 година до 4,2 процента, отбелязва МВФ.
   
Африканските икономики се разрастват, но не са имунизирани от световните сътресения, се казва в доклада. За 212 година фондът очаква растеж от 5,5 процента в страните южно от Сахара спрямо 5 на сто през 2011 година.