МВФ идва в края на септември
МВФ идва в края на септември / netinfo

Редовната есенна мисия на Международния валутен фонд ще посети България между 23 септември и 4 октомври, съобщиха от фонда. За първи път мисията ще бъде ръководена от Катрина Пърфийлд. Традиционно фондът прави пролетна и есенна мисия в страната ни, като се среща с представители на кабинета, на БНБ и частния сектор. Очаква се мисията да съвпадне с дебатите по бюджета за следващата година.

През пролетта Международният валутен фонд прогнозира минимален ръст на икономиката ни от 0,2 на сто в края на тази година. Тогава експертите прогнозираха в края на 2010 г. дупката в бюджета на България да е 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт. В началото на пролетта обаче още не бе ясна корекцията на бюджета за 2009 г. до дефицит от 3,9 на сто.

Според прогнозите, залегнали в проектобюджет 2011 г., икономическият ръст в края на 2010 г. ще бъде 0,7 %. В актуализирания вариант на бюджет 2010 г. пък е заложен дефицит от 3,8 % (по европейската методология) и 4,8 % (на консолидирана основа).

Според последните данни на финансовото министерство дупката в хазната за първите седем месеца на годината е 1,2 млрд. лева. На месечна основа през юли е отчетен малък излишък от близо 300 млн. лева.