„Муудис” ще понижава рейтингите на банки
„Муудис” ще понижава рейтингите на банки / netinfo

Рейтинговата агенция „Муудис инвестърс сървис” планира да понижи кредитните рейтинги на 40-50 банки в Европа и Северна Америка, съобщи електронното издание К2Капитал. Намерението на агенцията е продиктувано от твърденията на големи американски банки като „Мерил Линч енд ко.” и „Джей Пи Морган Чейс енд ко.”, че някои от новите критерии, използвани от „Муудис” при присъждането на рейтинги в банковия сектор, са несъстоятелни.

Преди време „Муудис” повиши рейтинга на 150 банки в държави, които едва ли са способни да подкрепят финансовите институции в случай на криза, припомня К2Капитал. Системата присъди на три ирландски банки рейтинг, аналогичен на рейтинга на министерството на финансите на САЩ и американския петролен гигант „Ексън Мобил”, предаде БТА.

Главният финансов директор на Муудис в Ню Йорк Кристофър Махоуни днес обяви, че агенцията е провела редица консултации с инвеститори и новите рейтинги "ще съответстват на очакванията на пазара". Рейтингът на някои банки може да бъде понижен с 2-3 степени след окончателната процедура по преразглеждане на показателите, насрочена за 10 април.