Мутафчиев ще се срещне с превозвачите
Мутафчиев ще се срещне с превозвачите / снимка: Sofia Photo Agency
Разпоредил съм цялостен анализ на цените на горивата в останалите европейски държави и преференциите, които ползват международните превозвачи. Това заяви в Русе министърът на транспорта Петър Мутафчиев по повод подготвяните протести, заради поскъпването на горивата. За неделя е насрочена среща на транспортното и финансовото министерства с организациите на превозвачите и производители и дистрибутори на горива.

48 процента от себестойността на услугите на превозвачите са за заплащане на горива. Правителството пряко не може да се намеси в ценообразуването, обясни министърът. Той каза още, че в България е най-евтината винетка.

Контролът върху нерегламентираните водачи е засилен. През почивни дни на май са извършени повече проверки, отколкото за цял месец.

В Русе министър Мутафчиев заяви още, че е за отпадане на таксите на Дунав мост. Поддръжката на моста е около 10 милиона лева като на всеки 10 години е необходим основен ремонт. Премахването на таксите не трябва да е едностранно. Транспортният министър заяви, че ще проведе срещи с румънския си колега за постигане на решение.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кметът на Русе Божидар Йотов откриха обновения мост на река Русенски Лом в квартал „Средна кула” в града. Ремонтираното съоръжение е с по-голяма товароносимост – над 2 тона.

Мостът бе ремонтиран за 8 месеца, след като съоръжението бе съборено от наводнението през 2007 година. Общината възстанови и укрепи моста с финансовата подкрепа по програма ФАР в размер на 765 000 лева. Предстои да се направят корекция на коритото на реката.