Мургина: Сивата икономика намалява!
Мургина: Сивата икономика намалява! / netinfo

Националната агенция за приходите, съвместно с Агенция "Митници" започва и ревизии на дружества, регистрирани по Закона за акцизите и данъчните складове - производители и търговци на спиртни напитки, тютюневи изделия и горива.

“Сивата икономика у нас категорично намалява”, заяви в Бургас изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина. Тя беше в града за съвместна среща между представители на агенцията, Министерството на финансите и Агенция „Митници”, на която бяха обсъждани рисковите сфери в събирането на данъците и точното формулиране на действията срещу енституциите.

„Това, че през изминалата година Националната агенция за приходите събра 1,45 млрд. лева повече, означава недвусмислено, че борбата със сивата икономика върви напред”, заяви Мария Мургина. Като сектори, в които сивата икономика е в най-големи размери, тя посочи строителството, туризма и търговията с горива, хранителни и селскостопански стоки.

Мургина спомена, че се възстановява над 70 процента от ДДС от регистрираните у нас фирми, което означава, че трябва доста по-добра координация между НАП и агенция „Митници” например.

Вече е започнала съпоставка между счетоводните документи на търговци и техните складови наличности. До момента, в страната са открити 30 търговци с големи разминавания.

„Шампион по данъци” е жител на Бургаска област, който като физическо лице е обявил печалба от 2,1 млн.лева, за които е платил данък 180 000 лева.