МС ще разгледа план за насърчаване производството на екоавтомобили
МС ще разгледа план за насърчаване производството на екоавтомобили / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Държавата ще насърчава производството на електрически и други екологични превозни средства чрез въвеждане на по-ниски прагове за клас инвестиция и допълнителни стимули за приоритетни проекти - това е заложено в националния план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства в България за периода 2012-2014 година.

Планът ще бъде разгледан на правителственото заседание.

Кабинетът ще одобри новите тарифи за регистрация на трудовите посредници у нас и размера на финансирането за схемите за национални доплащания към земеделското министерство през 2012 г.

По-ниските прагове за клас инвестиция и другите стимули за производството на еко автомобили ще бъдат регламентирани в закона за насърчаване на инвестициите. В плана се предвижда въвеждане на инструмента "зелени" обществени поръчки, при който обществените поръчки са с екологични изисквания. Ще бъдат проучени възможностите и ефектите от въвеждането на преференции за годишния данък на автомобилите в зависимост от екологичните характеристики на превозните средства.

С друго решение правителството ще приеме нова тарифа за таксите, които се плащат при регистрация на трудов посредник. За регистрация на посредническа дейност по наемане на работа в България ще се плащат 380 лева, а за посредничество по наемане на работа в чужбина таксата ще бъде 670 лева. Отпада таксата, която досега се плащаше при промяна на вида предоставяни посреднически услуги.