МС отправи ултиматум към концесионера на магистрала „Тракия”
МС отправи ултиматум към концесионера на магистрала „Тракия” / netinfo

Правителството отпусна срок до 15 февруари концесионерът на магистрала „Тракия” да предложи анекс към договора за магистралата.

За да бъде подписан документът, избраната фирма трябва да поеме рисковете по строителството и да осигури финансов ресурс, не по-късно от три месеца след подписване на договора. Това съобщи след заседанието на правителството министър-председателят Сергей Станишев.

Друго важно условие на държавата, е цената на строителството да не се променя. В случай че българо-португалският консорциум отхвърли условията, ще започне процедура по нова концесия на магистралата, каза министър Асен Гагаузов.

За дострояване на магистрала „Тракия” остават 116 километра от Стара Загора до Карнобат, Северната дъга на Софийския околовръстен път и отсечката от околовръстното до граничен пункт - Калотина. Цената само на строителните работи без останалите разходи за обслужване на заемите възлиза на 590 милиона евро. В тази цена влиза рехабилитацията на съществуващите отсечки и построяването на 24 пътни съоръжения за включване на движението в магистралата със съответните тол-пунктове.

Ако концесионерът не приеме условията на държавата, правителството няма да счита договора за сключен от правна гледна точка. Според решението на Министерския съвет концесионерът трябва да приключи строителството на пътното съоръжение за 36 месеца след сключване на договора, като обаче поетапно въвежда в експлоатация построените пътни отсечки. Приоритет за нас е направлението София – Бургас, каза още Сергей Станишев.

По 0,025 евроцента на километър ще се плаща преминаването по магистрала Тракия, предвижда правителството. За сравнение в Сърбия тол-таксата е 0,039, а в Хърватия – 0,043 евроцента, каза още българският министър-председател и пресметна че пътуването до Бургас на едно софийско семейство ще струва около 20 лева.