МС одобри отчета за изпълнението на държавния бюджет до юни
МС одобри отчета за изпълнението на държавния бюджет до юни / снимка: Sofia Photo Agency

Правителството одобри отчета за изпълнение на държавния бюджет до юни 2008-ма година. Общият размер на постъпилите приходи за първите шест месеца на тази година са над 14 милиарда лева.

Общият размер на постъпилите приходи за полугодието на 2008 година по консолидираната фискална програма е 51.6 на сто от годишния разчет. Сравнено с отчетените приходи за същия период на миналата година се наблюдава ръст от 24.7 процента. Това се дължи най-вече на нарасналите данъчни постъпления, които към края на юни 2008 г. са с 21.9 на сто по-високи от тези за първите шест месеца на предходната година.

Постъпленията от косвени данъци са в размер на 5 776.8 млн. лева, което представлява 47.4 процента изпълнение на годишните разчети и ръст от 27.5 на сто спрямо първата половина на миналата година. Най-важните фактори, влияещи на изпълнението на тези данъци, са значителният ръст на цените на основните енергоносители, на размера на вноса в страната както и други компоненти.

Неданъчните приходи са 1 927.1 млн. лева, което представлява над 60 процента от годишните разчети и отчетените постъпления остават на нива, близки до тези за същия период на 2007 г.

За ръста на приходите спрямо същия период на миналата година допринасят и постъпилите през изминалите шест месеца приходи в частта на помощите – 945.8 млн. лева, които са основно аванси от Кохезионния и структурните фондове на ЕС.