Можем да усвоим 1,4 млрд. евро по две оперативни програми на ЕС
Можем да усвоим 1,4 млрд. евро по две оперативни програми на ЕС / снимка: Sofia Photo Agency

Приключиха преговорите по две оперативни програми на Европейския съюз - "Административен капацитет" и "Развитие на човешките ресурси". По двете програми, съфинансирани от Европейския социален фонд, България ще има възможност да усвои общо около 1,4 милиарда евро за периода 2007-2013 г.

Оперативната програма "Административен капацитет" се управлява от Министерството на държавната администрация и административната реформа, като общият размер на средствата по нея е 181 милиона евро. Само са 2007 година са –предвидени 13 млн. от тях. Програмата съдържа приоритетните области на развитие на българската държавна администрация, органите на съдебната система и неправителствените организации след присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

Целта на програмата е създаването ефективна и компетентна администрация, която да отговаря на очакванията на гражданите за по-добро обслужване и етика.

Другата програма „Развитие на човешките ресурси”се управлява от Министерството на труда и социалната политика и средствата по нея са в размер на 1.2 млрд. лева. Тя е за преквалифициране на работни и безработни, образование и интеграция на малцинствата.