Можем да пестим енергия с уплътняване на дограмата
Можем да пестим енергия с уплътняване на дограмата / снимка: Impact Press Group, архив
Можем да пестим енергия с уплътняване на дограмата
49740
Можем да пестим енергия с уплътняване на дограмата
  • Можем да пестим енергия с уплътняване на дограмата

Между 15 и 20 на сто можем да намалим потреблението на енергия, ако спазваме някои лесни за изпълнение съвети. Това каза пред Дарик Богомил Николов от асоциацията „Активни потребители". По думите му – изключително важно е да изолираме добре помещенията, които отопляваме. Освен да затваряме вратите, е добре да уплътним дограмата, ако тя не е подменена с модерна РVС.

Колкото по-добре са уплътнени дограмите, толкова по-малко енергия се губи, категоричен е Богомил Николов. Затова може да прибегнем до някои евтини варианти на изолация. Богомил Николов изтъкна, че при липсата на финансови възможности, дори уплътнението с вестници или одеяла понякога върши работа.

Николов е категоричен, че някои хора имат навици, чрез които без да искат, пречат на оптимално доброто отопление в дома си. Той отбеляза, че много хора имат навика да изваждат продукти от камерата или фризера и да ги оставят в стаята да се размразят. Николов даде съвет за да се размразят продуктите, да се държат в долната част на хладилника, като се сложат от предния ден и за поне 10-12 часа те се размразяват и по този начин и помагат за поддържането на температурата в хладилника, хем в същото време не се способства за понижаване на температурата в помещението.

Според експертите нормалната температура в едно помещение трябва да е между 22 и 25 градуса.

Как да спестим от сметките за ток и парно? Отговор на този въпрос може да намерите на 3 февруари на сайта DarikNews.bg