Може да загубим милиони по програмата за селските райони, предупреди Грудев
Може да загубим милиони по програмата за селските райони, предупреди Грудев / снимка: БГНЕС

Потенциална загуба на средства по Програмата за развитие на селските райони ще има, категоричен е служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев.

Очакванията са загубите към края на годината да бъдат между 70 и 98 млн. евро, допълни той на пресконференция в МС.

Към първи август тази година под потенциален риск за загуба са били над 347 млн.евро, напомни министърът.

За текущата година към настоящия момент оценките за загуба по Програмата за морско дело и рибарство възлизат на около 3,5 млн.лева, които няма да бъдат усвоени до края на годината.

В отговор на въпрос министърът отбеляза, че България е представила последна в ЕК новата ПРСР и това е станало през юли.

По нея миналата седмица са получени над 400 коментара на Комисията, като голяма част от тях вече са отстранени, каза министърът.

Той посочи, че в новата програма липсва ясна цел и стратегия какво България иска да постигнем с нея.

Министърът съобщи още, че правителството е приело проекта на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. и ще го внесе за официално одобрение от Европейската комисия.

Общият финансов ресурс за изпълнение на приоритетите и мерките на рибарската програма е 113 543 226 евро. Приносът от Европейският фонд за морско дело и рибарство е в размер на 88 066 622 евро, което е реално увеличение на бюджета с над 8 млн. евро в сравнение с този, определен от Европейската комисия за периода 2007-2013 г.

Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 е съобразена с определените шест приоритета на Европейския фонд за морско дело и рибарство, разделени на рибарство, аквакултури, заетост и териториално сближаване, предлагане на пазара, преработване, насърчаване изпълнението на Общата политика в областта на рибарството и интегрираната морска политика. Съобразно тези приоритети е направено разпределение на общо 23 мерки, които ще бъдат финансирани в новия програмен период.

Източник: БТА