Може да дадат на лизинг 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”
Може да дадат на лизинг 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Има възможност 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” да бъдат отдадени на лизинг на международна компания съобщи премиерът Сергей Станишев. Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров за това вече има изявен интерес от страна на английски и канадски компании.

Страната ни е загубила над 2,5 млрд. евро от затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, съобщи министър Димитров. Той и премиерът Станишев изразиха позицията, че се работи усилено по плана за удължаване срока на работа на двата ядрени реактора. Ако отдадем блоковете под наем на голяма международна компания, тя самата може да лобира за удължаването на работата им, коментира премиерът Сергей Станишев.

При подобна сделка проходите от реакторите ще бъдат разделяни между компанията и българската държава. За да отворим трайно двата блока обаче, трябва да получим съгласието на всички останали 26 държави членки на Европейския съюз. Тъй като в момента почти сме изчерпали резерва от ток, според договора за присъединяване, имаме право при кризисна ситуация да поискаме временно отваряне на двата блока, заяви Петър Димитров.

България ще настоява и за увеличаване на паричната компенсация за затварянето на реакторите. До 2009 година е договорено да получим 550 млн. евро, но според Петър Димитров 350 млн. евро от тях вече са изчерпани.

По време на посещението на руския президент Владимир Путин ще бъде подписан договорът за строеж на АЕЦ Белене с руската компания „Атомстройекспорт”. Строителството на новата централа ще стартира през втората половина на тази година, за да бъде завършена в най-кратки срокове, обясни Станишев. Няма обаче готовност да бъде подписано споразумението за газопровода „Южен поток” с Русия, съобщи премиерът, но не пожела да уточни по кои въпроси не е постигнато съгласие с руското правителство.