Може да дадат държавна гаранция за АЕЦ „Белене”
Може да дадат държавна гаранция за АЕЦ „Белене” / netinfo

Държавна гаранция може да бъде дадена за изграждането на АЕЦ "Белене". Тя ще е в размер на 600 млн. евро. Това записа Народното събрание в Бюджет 2008, който бе приет окончателно.

Според опозицията, правителството без никакви аргументи записва в последния ред на бюджетния закон, че ще има такива държавни гаранции за новата ни атомна централа.

АЕЦ „Белене” ще се изгражда с инвестиционен заем от ЕВРАТОМ и Европейската инвестиционна банка. За отпускането на кредита те могат да поискат държавна гаранция, затова в бюджета за следващата година се записва, че има възможност такава да бъде дадена. Това отговори председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Румен Овчаров на обвиненията на опозицията, че с този текст правителството се опитва да прикрие неизгоден кредит. Овчаров уточни, че договореният заем от ЕВРАТОМ е с най-ниските лихви и след построяването на „Белене” цената на тока, който ще се продава от централата, ще е на изключително ниски цени – 4 евроцента за киловатчас.

Извън тази държавна гаранция парламентът прие и списък на държавните инвестиционни заеми за 2008 година. Най-големият такъв кредит от 240 млн. евро, който ще отпусне Японската банка за международно сътрудничество, ще се използва за строителството на терминал за обработка на контейнери в пристанищата Бургас и Варна. След като парламентът прие окончателно Бюджет 2008, от НДСВ заявиха, че той продължава данъчната реформа, започната от предишното правителство, и за първи път са заложени разходи за капиталови инвестиции, които са исторически за последните 18 години. И през новата година НДСВ ще продължи да настоява за намаляване на социално-осигурителните вноски поне с още 3 процентни пункта. Според Велчев, независимо, че такъв текст не бе записан дори и под условие в бюджета, ресурс за това има.

С това работата на парламента за настоящата година приключи, следващото заседание на депутатите ще е на 15 януари.