МОСВ издава 200 комплексни разрешителни до края на годината
МОСВ издава 200 комплексни разрешителни до края на годината / netinfo

200 заявления за издаване на комплексни разрешителни се разглеждат в Изпълнителната агенция по околна среда, а до края на годината процесът по издаване на документите трябва да приключи. Това каза заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, който връчи разрешителни на още 11 предприятия.

Сред фирмите, които днес получиха комплексните си разрешителни са „Свилоза” - Свищов, „Вулкан Цимент” – Димитровград, два птицекомбината и четири депа за битови отпадъци – в Монтана, Силистра, Русе и Севлиево.

Според заместник-министър Чавдар Георгиев процесът по издаване на комплексни разрешителни за фирмите, които за пръв път получават такива документи, трябваше да приключи на 30 октомври.

Забавянето обаче се дължи на факта, че вместо очакваните 230 заявления в агенцията по околна среда са получени над 300 заявления за издаване на комплексни разрешителни. От 2004 г. насам с решение са приключили 170 от тях, като при 20 процента отговорът на екоинспекторите е бил отрицателен. В тази катерогия попадна и металургичният комбинат „Кремиковци”, който получи отказ за издаване на комплексно разрешително през пролетта. В момента тече процедура по ново разглеждане на заявлението, като отговор се очаква през януари догодина.