МОСВ: България не е изгубила пари за пречиствателната станция в Сливен
МОСВ: България не е изгубила пари за пречиствателната станция в Сливен / снимка: Sofia Photo Agency

България не е загубила средства по проект за изграждане на пречиствателна станция в Сливен с пари от ИСПА, припомнят от пресцентъра на Министерството на околната сред и водите.

Министерството на околната среда и водите вече информира, че ще се възползва от всички възможности, които дава Законът за обществени поръчки, за да бъде избран изпълнител за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Сливен със средства от ИСПА, се казва в съобщението.

В проведения търг за избор на изпълнител по проекта оферти подадоха две фирми. Едната не успя да покрие изискванията за оценка по ЗОП, а предложената от другата фирма цена два пъти надвишава предвидения бюджет в одобрения по ИСПА проект.

Според ЗОП, когато няма налично финансиране, възложителят прекратява поръчката, но законът дава възможности, които МОСВ ще използва, за да бъде избран изпълнител, обясниха експерти от дирекция "Фондове на ЕС за околна среда" /ФЕСОС/. Средствата от ИСПА не са и няма да бъдат загубени, подчертават от МОСВ.

Няколко други проекта по ИСПА се реализират при подобна процедура и прекратяването не означава, че се губят парите, са категорични експертите от ФЕСОС, които управляват проекта за Сливен.