Moody's постави под наблюдение рейтинга на ПИБ
Moody's постави под наблюдение рейтинга на ПИБ / снимка: Sofia Photo Agency

Рейтинговата агенция Moody's постави под наблюдение за евентуално понижение рейтинга D за финансова стабилност (BFSR.) и рейтинга Ba1 на дългосрочните депозити в чужда и местна валута на Първа инвестиционна банка АД.

Рейтинговата агенция постави под наблюдение за евентуално понижение и рейтинга Ba1 за необезпечен дълг и рейтинга Ba2 на подчинения дълг. В съобщението за медиите на Moody's се казва, че рейтинговото действие е предприето заради скорошното изтичане на депозити от ПИБ, причинено от разпространявани в интернет слухове относно финансовото състояние на Банката.

Споменава се публичното изявление на Българска народна банка (БНБ), което отхвърля слуховете като безпочвени и потвърждава доброто състояние на Банката, и че БНБ ще използва целия си инструментариум, за да запази стабилността и финансовото здраве на Банката.

В съобщението за медиите се посочва също, че Moody's взема под внимание позицията на ПИБ и БНБ, че закриването на депозити е престанало и ефектът върху депозитната база на Банката не е бил значителен. Рейтинговата агенция изтъква, че ще фокусира прегледа си върху оценка на евентуалните дългосрочни ефекти върху дейността на Банката, по-специално пазарната й репутация, възможностите за финансиране, развитието на дейността и цялостната й бъдеща финансова основа.

От Moody's заявяват, че ако прегледът покаже, че растежът на бизнеса и динамиката на депозитите на ПИБ са устойчиви и са се върнали към нормалното си състояние, рейтингите могат да останат непроменени.

DarikFinance.bg