Млекопроизводители от Стара Загора решават дали да протестира пред НС
Млекопроизводители от Стара Загора решават дали да протестира пред НС / netinfo

Млекопроизводителите в Стара Загора ще се събират тази вечер, за да решат дали да протестират пред Народното събрание на 20 февруари. Това каза за Дарик Господин Господинов, член на Управителния съвет на регионално сдружение в бранша. От сектора настояват исканията им за по-големи субсидии да бъдат изпълнени.

Срещата на млекопроизводителите с премиера Сергей Станишев в края на януари създаде впечатлението, че консенсус е постигнат. Тогава стана ясно, че ще бъдат изпълнени исканията на фермерите за еднократна помощ от държавата по 20 ст. на литър мляко, като парите ще бъдат осигурени от националния бюджет. По отношение на второто искане – за изхранването на животните, председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров каза, че всички стопани са съгласни да получат 15 000 лв. по схемата „де минимис”. Причината да има протести отново според Зоров е в министерството на земеделието. С премиера постигнахме консенсус, но министерството не го изпълни в срока, в който бяха поели ангажимент, каза Зоров. Господин Господинов, член на Управителния съвет на регионално сдружение в Стара Загора, призна, че в исканията на млекарите има разминаване.

Това съгласие беше постигнато с министър Кабил. Там някои роботи просто се разминават, каза Господинов.

От днес започна приема на документи за държавни помощи по схемата „де минимис”. За пари по програмата могат да кандидатстват млекопроизводителите, регистрирани най-късно до 2007 година.