Младенов: Пенсиите може да се вдигнат през втората половина на годината
Младенов: Пенсиите може да се вдигнат през втората половина на годината / снимка: DarikNews.bg

Пенсиите могат да бъдат увеличени през втората половина на година, обяви социалният министър Тотю Младенов в старозагорското село Кънчево, където гостува на местната многолюдна фамилия Палови. Той не уточни с колко ще бъде увеличението на пенсиите, като отбеляза, че това е въпрос на разчети, които предстои да бъдат направени.

Ако до края на януари фирмите, дължащи заплати на своите работници за минали периоди, не се издължат, ги давам на прокуратурата, бе категоричен министърът. Той уточни, че до края на месеца очаква и доклада на Главна инспекция по труда по въпроса. В края на миналата година 74 предприятия в страната са имали задължения към своите работници и служители за минали периоди в размер на близо 19 милиона лева. За цялата минала година са изплатени общо 86 милиона лева забавени заплати.

Министър Младенов бе категоричен, че през настоящата година се очаква ръст в бюджета от 3,5%. При това положение след края на първото тримесечие социалното министерство има намерение да започне нови преговори с работодатели и синдикати за индексация на работните заплати и пенсиите.

Младенов беше на гости на семейството на Иван и Цанка Палови, които се грижат за 13 деца. Най-голямото е на 22 години, а най-малките са близначета и са само на 25 дни. Всички те получиха парични дарения, телевизор, два компютъра, мобилен телефон, тетрадки, дрехи и играчки.