Мирослав Найденов: Свободна държава сме, фермерите могат да протестират
Мирослав Найденов: Свободна държава сме, фермерите могат да протестират / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Живеем в свободна и демократична държава. Ако фермерите смятат, че това е начинът, по който ще се решат проблемите им - да го направят. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов по повод намерението на големите браншови организации в сектор "Земеделие" да блокират пътищата в България, ако до понеделник не се срещнат с премиера Бойко Борисов.

Аз идвам да говоря за реформите в селскостопанската политика, така че темата за стачките и бюджета няма да се коментира тук, категоричен бе Найденов. Той уточни, че в сряда се е състояла среща на премиера с представители на фермерите, на която откровено са обсъдени проблемите в сектора. Очаквам след завръщането от чужбина на финансовия министър Симеон Дянков в петък да се съберем отново и да търсим решения, каза още Найденов.

Министър Найденов бе в Пловдив на откриването на тридневен агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той запозна фермерите с новата селскостопанска политика на Евросъюза за следващия програмен период 2014-2020. Комисията по земеделие към Европейския парламент е гласувала единодушно за предложенията на българската страна по отношение развитието на агросектора. За първи път се случва да ни питат какво мислим да правим и каква е позицията на България. За мен българската позиция е това, което вие - фермерите - защитавате, каза в заключение министър Найденов.