Миньорите в Мадан ще получат заплатите си до края на седмицата
Миньорите в Мадан ще получат заплатите си до края на седмицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До края на седмицата ще бъдат изплатени заплатите в Горубсо -Мадан. Това заяви пред bTV изпълнителният директор на "Интертръст", собственик на "Горубсо - Мадан" и ОЦК - Кърджали Валентин Захариев. Този месец миньорите в Мадан, както и служителите в ОЦК-Кърджали протестират заради неизплатени възнаграждения.

Захариев обясни, че дружествата са на загуба и няма откъде да се вземат средства поради лошо финансово-икономическо състояние и въпреки всички разговори с двете дружества, кризата се е задълбочила.

Всеки месец планираме, че ще се изпълни планът и ще излезем от това положение. В Мадан под 50 на сто се изпълнява планът за три месеца поред. Не знам на другите места как е, но снощи на съвещание на фирмата намерихме решение и до края на седмицата ще бъдат изплатени заплатите, подчерта Захариев, цитиран от БГНЕС.

"Едното дружество има 34 млн. лева загуба, другото - 14 млн. лева загуба. Февруари беше добър месец за "Горубсо". Когато видяхме, че дружеството излиза от кризата, те се организираха на този протест и ние не успяхме да направим това, което бяхме набелязали. Само два месеца не са получавали заплати. До ноември всичко е изплатено, не са получавали за декември и януари 2012 г. За всички останали месеци са изплатени на 100% заплатите. Няма такава мистика, че заплатите не са плащани от 6-7 месеца", заяви Валентин Захариев.

Системата на заплащане на труда е променена в посока дружеството да бъде по-ефективно и заплатите леко са паднали, уточни собственикът на "Горубсо". През ноември, декември и януари работниците имат производство под 50% от плана.

Захариев отчете, че в "Горубсо" са направени инвестиции и по думите му фабриката е в прекрасно състояние, направени са две общежития, почти хотелски лукс и миньорите живеят там. Вози ги фирмен транспорт от къщи до рудника и обратно, а в "Горубсо" се поддържа и минно-спасителна служба. Бъдещето на предприятието е положително, то ще съществува и ще е печелившо, чак за цъфтеж не мога да кажа, но повече такива случаи няма да има, каза още Валентин Захариев.