Минната индустрия у нас е в подем през последните години
Минната индустрия у нас е в подем през последните години / netinfo

През последните години минната индустрия на България е в подем, но въпреки това вносът значително изпреварва износа. През миналата година експертът е бил три пъти по-малък в сравнение с внесените у нас суровини. Това става ясно по време на официалното отбелязване на Деня на миньора – 18 август.

Основен проблем за бъдещето на въгледобива е закъснението при въвеждане в експлоатация на системи за пречистване на въздуха в топлоцентралите. Това е причината в края на тази година да бъде затворена една от мощностите на мини „Бобов дол”, а подобна заплаха стои и над мини „Марица-Изток“, обясни Александър Кънев, председател на Федерация та на синдикатите на миньорите към КНСБ.

Все още не е решен и въпросът със съхранението на минните отпадъци, който беше поставен като проблем от фирмите още миналата година. По данни на Камарата на минната индустрия за подобни съоръжения за съхраняване на отпадъци са необходими около 2 млрд. евро. През миналата година общо произведената промишлена продукция в отрасъла е на стойност над 2,250 млрд. лева.