Министър Трайков се отчита след година управление
Министър Трайков се отчита след година управление / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Министър Трайков се отчита след година управление
31658
Министър Трайков се отчита след година управление
  • Министър Трайков се отчита след година управление

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и неговите заместници ще представят свършеното през първата година от  управлението на министерството. Преди година Трайков оглави мегаминистерството като едно от най-малко познатите лица в кабинета „Борисов". Преди да заеме министерския си пост Трайков работеше като прокурист в електроразпределителното дружество EVN. 

Заради длъжността си в компанията Трайков многократно беше обвиняван от опозицията в конфликт на интереси, тъй като EVN бе сред основните претенденти да придобият проекта за хидроенергийна каскада „Горна Арда". Преди две седмици дружеството се споразумя с Националната електрическа компания да придобие до 70 на сто от проекта срещу сума от 1,3 млн. лева, които да вкара в проекта. Това провокира депутати от левицата да обвинят Трайков, че е подарил каскадата на бившите си работодатели.

„Това е един проект започнат и незавършен от предишното правителство, както почти всичко, с което те са се захващали, довършен от нас по начин, който гарантира огромна инвестиция от първокласен чуждестранен инвеститор", обясни Трайков по случая.

Наскоро премиерът Бойко Борисов заяви, че е предупредил министър Трайков да стане по-решителен в действията си, ако иска да остане на поста си. След това по думите на премиера Трайков бил доказал своята решителност в газовите преговори с руснаците на 16 юли, когато страната ни договори поевтиняване на руския газ и подписа пътната карта на „Южен поток". С решителен тон енергийният министър отговори и на искането на посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик държавата да не бави проект на американска компания.

„Аз съм приятел на руснаците, американците, гърците, турците, румънците, катарците, египетците, алжирците и канадците, защото те всички имат отношение към нашата енергетика. Но съм най-много приятел на българите и на клиентите, които гледат сметката си ток", заяви енергийният министър.

Така Трайков влезе в тона на премиера, който на среща с германския бизнес категорично заяви, че българите са му по-мили от чуждите инвеститори. През юни обаче медиите доловиха пропуск в комуникацията между двамата. След като на среща с посланици Борисов обяви, че България се отказва от проектите АЕЦ „Белене" и Бургас-Александруполис, Трайков заяви в парламента:

„Това сигурно сте го сънували. Защото аз нито съм го решавал, нито съм го казал". След като журналистите му обясниха, че думите са на Борисов, министрът беше лаконичен: „Не мога да повярвам, че го е казал". 

След това недоразумението беше изгладено.

По време на едногодишното си управление самият Трайков смени почти всички ръководни кадри, особено в сферата на енергетиката. Дори ресорният му зам.-министър Мая Христова предаде поста на Марий Косев.