Министър Стойнев: Заплашва ни режим на тока
Министър Стойнев: Заплашва ни режим на тока / снимка: БГНЕС
Министър Стойнев: Заплашва ни режим на тока
64887
Министър Стойнев: Заплашва ни режим на тока
  • Министър Стойнев: Заплашва ни режим на тока

Има опасност от режим на тока, ако не се вземат спешни мерки в енергийната система. Това заяви ресорният министър Драгомир Стойнев пред бТВ. По думите му заради лошото състояние на голяма част от предприятията, могат да се появят аварии.

За възможността от колапс на системата потвърди пред Дарик и енергийният експерт Атанас Тасев, който бе категоричен, че това е проблем, който съществува от години и трябва да бъде решен. Тасев обаче е на мнение, че в момента няма откъде да се намери ресурс за намаляване на цената на тока за бита и за бизнеса, освен част от дружествата да се откажат от печалбата си.

Има опасност от режим на тока, смята енергийният министър Драгомир Стойнев. Според него „има опасност да останем без ток, защото са правени ремонти на хартия”.

Пред Дарик проблемът бе потвърден и от енергийния експерт Атанас Тасев. „Вярно е по принцип, аз толкова години го говоря. Системата е недофинансирана. Голяма част от ремонтите не са извършени. Голяма част от т.нар. резерв в момента, когато трябва да започне да се активира, може да тръгне”, обясни той.  

Тасев и Стойнев обаче се разминаха в тезата си за намаляването на цената на тока.

„Тези мерки не са за спасяване на положението. В управленската програма бе записано, че няма да се допусне сега увеличаване на цената на електроенергията, преди да започнат протестите. Ние в момента изпълняваме програмата, с която започна кабинета „Орешарски”, коментира в телевизионното студио министър Стойнев.

Атанас Тасев обаче припомни, че предишното поевтиняване на тока за бита бе за сметка на бизнеса. Експертът е категоричен, че резерв за намаление на цената може да се намери, ако част от дружествата се откажат от печалбата си доброволно, защото това е мярка, която ще предотврати последващи кризи.

„В този контекст, може би ще има някакво позитивно решение. Защото е известно, че една крава, когато започнете да я дойте 3-4 пъти дневно, накрая й се възпалява вимето, и нямате нито крава, нито месо”, коментира той.

Според Тасев част от мерките, които са предложени с цел поевтиняването на тока, са противоречиви и не отговарят в пълна степен на нуждите на системата.