Министър Румен Порожанов
Министър Румен Порожанов / darikradio.bg
Въпреки сушата през последните месеци и липсата на дъжд, хляб ще има. Това успокои в „Седмицата “на Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов.

В последните седмици производителите се оплакаха, че пролетните култури са пред провал заради липсата на дъжд и сухото време.

Надяваме се да завали и ще се помолим за дъжд“, каза още Порожанов.
 

„Качеството на реколтата според първото изследване, което сме направили, миналата година беше над 80% за пшеницата и ечемика, говорим за есенниците, в добро и много добро състояние. Тази година е около 60-62%. Средно състояние е останалата част и между 1 и 3% за пшеница и ечемик са в лошо състояние почвите. Надяваме се да има валежи. Следим прогнозата, неслучайно казахме, че ще се помолим за дъжд, защото включително и нивата на язовирите в момента също са обезпокоителни от гледна точка на сезона за напояване. Ще пуснем писма до Министерството на околната среда и водите, ще проведем и среща за това, да се ограничи подаването за други нужди, за да може да се съхрани вода за напояване в язовирите, които ползва „Напоителни системи”, посочи министър Порожанов.
 
Европейската комисия намалява прогнозата за производство на пшеница в целия Евросъюз.
 
Попитан дали това означава по-скъп хляб, Порожанов беше категоричен:

Това е борсова стока и тя се влияе от всякакви прогнози и отчети за реколта, които излизат, така че, нека да видим”.