Министър Петкова: Заемът за НЕК ще е успешен
Министър Петкова: Заемът за НЕК ще е успешен / БГНЕС, архив

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова изрази оптимизъм за осигуряването на нужния за Националната електрическа компания /НЕК/ заем, с който да се разплатят задълженията й към двете американски централи в енергийния комплекс "Марица изток", като каза, че мисли, че заемът ще е успешен.

"Смятам, че параметрите, които са дадени, са в рамките на нормалното, в момента се водят преговори с консорциума, който беше класиран на първо място в конкурсната процедура", посочи Петкова.

Тя изрази надежда преговорите да приключат до десетина дни, след което да се върви към подписване на договор. В момента се договарят клаузите на договора, ако можем да постигнем подобрение на офертата на банката, ще го направим, полагаме всички усилия за това, добави тя.

Срокът за разплащане на НЕК с двете американски централи - "Ей И Ес ЗС Марица изток 1" ЕООД и "Контур Глобал Марица изток 3" АД е удължен, коментира още Петкова, без да уточни с колко. Те видяха, че нещата с кредита вървят към положително развитие и има банки, които желаят да осигурят този ресурс, отбеляза тя. По думите й явяването на осемте световни банки, обединени в два консорциума, в конкурсната процедура, е било тест за системата и реформите, който българската енергетика е издържала.

След разплащането на НЕК с двете централи, те автоматично ще покрият своите задължения към "Мини Марица изток". Тогава ще влезе в сила и подписаното споразумение между НЕК и двете централи, с което националната компания ще им плаща по-ниска цена за разполагаемост.

Източник: БТА