Министър Данов си писа тройка
Министър Данов си писа тройка / снимка: БГНЕС
Министър Данов си писа тройка
73951
Министър Данов си писа тройка
  • Министър Данов си писа тройка

Вина за големия брой незаконни постройки на територията на България имат както хората, така и законодателната система у нас, коментира министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Той уточни, че броят документи, който се изисква при строеж на малък обект, е прекалено голям. Данов каза, че намаляването на броя незаконни постройки в България е бил един от приоритетите на управлението му.

„За това огромно количество обекти, които са реализирани без разрешения за строеж, вина имат както самите граждани, които са ги реализирали, така и нашата законодателна система, Законът за устройство на територията. Особено при малки обекти количеството документация, необходима за издаването на разрешение за строеж е неадекватно голяма спрямо натоварването на обекта. Т.е. ако си направи човек една най-обикновена аритметика, която всеки един инициатор на инвестиционен проект си прави, ще установи, че той ще му струва почти толкова, колкото и самата реализация”, обясни той.

Според Данов важна стъпка за намаляване на незаконните постройки е промяна на законодателството. „Бихме желали поне тези малки обекти да бъдат облекчени като количество документация. Това не е нищо ново, това е практика във водещите страни по света - за малките обекти разрешението се получава с много малко количество документи, които са необходими, и със съответно натоварване с отговорности на проектантите и инвеститорите”, заяви министърът.

Данов постави и оценка за едногодишната работа на министерството. С уговорката, че не той трябва да оценява свършеното, министърът си писа тройка. Като уточни, че строителните закони, по които е започнало да работи министерството, рано или късно ще бъдат приети, защото това е пътят към развитие на сектора.