Министър Адемов ще затяга режима за получаване на социални помощи
Министър Адемов ще затяга режима за получаване на социални помощи / снимкr: БГНЕС
Министър Адемов ще затяга режима за получаване на социални помощи
64369
Министър Адемов ще затяга режима за получаване на социални помощи
  • Министър Адемов ще затяга режима за получаване на социални помощи

Новият социален министър Хасан Адемов се обяви за затягане на режима, при който се получават социалните помощи, и разширяване на достъпа до енергийните помощи. До седмица Адемов ще представи програмата си за управление и политическия си кабинет, заявми самият той, след като прие властта от предшественика си Деяна Костадинова.

Министър Адемов посочи като свои приоритети осигуряването на нови работни места, въвеждане на гъвкави форми на заетост и стимулиране на предприемачеството. Ще се работи и за връщането на бизнеса в съвета за тристранно сътрудничество, увери новият социален министър.

Според сегашния ред за получаване на социални помощи хората трябва да полагат обществено-полезен труд по 4 часа в продължение на 14 дни месечно, в противен случай им се спира помощта. Министър Адемов смята, че трябва да има и допълнително условие - съответният човек да е грамотен и да се стреми към придобиване на квалификация.
„Нашето правителство и Министерството на труда и социалната политика няма да раздава пари на калпак. Всички системи, включително и системата на социалното подпомагане ще бъде подчинена на прицелните мерки, парите на българските данъкоплатци да попаднат при най-нуждаещите се, тези, които сами с помощта на своите близки не могат да се справят", каза Адемов.

Министър Адемов ще затяга режима за получаване на социални помощи
netinfo

Социалният министър обеща разширяване на кръга от хора, които получават енергийни помощи, но конкретиката ще стане ясна след преглед на състоянието на бюджета. Хасан Адемов заяви още, че са нужни законодателни промени по посока на регламентиране на възможността за заетост на няколко работни места едновременно. Колкото до екипа на министерството той обяви, че ако прави промени, те ще бъдат в полза на професионалистите, които имат сърцето и душата да работят за социалната сфера.