Министрите одобриха бюджет 2014, Чобанов го внесе в парламента
Министрите одобриха бюджет 2014, Чобанов го внесе в парламента / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Кабинетът одобри проектобюджет 2014
67793
Кабинетът одобри проектобюджет 2014
  • Кабинетът одобри проектобюджет 2014

Министърът на финансите Петър Чобанов внесе в парламента проекта на Закон за държавния бюджет за 2014 г. По-рано през деня кабинетът одобри проектобюджета за следващата година. Заедно с него министрите гласуваха и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. Въпреки че бюджетът на НЗОК не бе в предварителния дневен ред на министрите, той е одобрен, като според членовете на правителството е „съобразен с възможностите на макрорамката". С него потребителската такса за пенсионери при посещение на личния лекар ще стане един лев. Общо през следващата година НЗОК ще разполага с 2,8 млрд. лева.

С бюджета на държавното обществено осигуряване се увеличава размерът на всички пенсии с 3 на сто от 1 юли по швейцарското правило, като най-ниската ще бъде 155 лева, а най-високата - 840 лева.

За болнична медицинска помощ в бюджета на Здравната каса са предвидени 988 млн. лв., а за лекарствени продукти - 556 млн. лева. За лекарствена терапия при злокачествени заболявания са предвидени 145 млн. лв, а за дейностите по асистирана репродукция - 1 млн. лева.

След като определи размера на минималната работна заплата на 340 лева от догодина, кабинетът обвърза и обезщетенията за майчинство през втората година с този праг. Това става в бюджета на общественото осигуряване. Детската надбавка за първо дете ще остане 35 лева, но за второ ще се вдигне на 50 лева, като прагът за получаване на помощта ще бъде 350 лева.

Максималният осигурителен праг ще скочи с 200 лева до 2400 лева. Пенсиите ще се повишат от 1 юли с 3 на сто, като ще бъде върнато швейцарското правило за осъвременяването им. Очаква се средната пенсия да надхвърли 300 лева. Също така възрастта и стажът за пенсиониране ще останат на настоящите нива.

По отношение на макрорамката - правителството предвижда ръстът на икономиката ни да бъде 1,8 на сто, движена основно от износа и вътрешното потребление. Дефицитът и инфлацията също се залага да бъдат 1,8 на сто.

Догодина кабинетът предвижда увеличаване на дълга до 18 млрд. лева.

Фискалният резерв в края на годината не трябва да е под 4,5 млрд. лева.