Министърът на туризма Николина Ангелкова
Министърът на туризма Николина Ангелкова / БГНЕС, архив
Министерството на туризма започва процедура по заличаване на 37 нередовни туристически сдружения от Националния туристически регистър (НТР), съобщава пресцентърът на ведомството.
 
Причината е, че не са подали задължителна декларация, съдържаща списък на действащи брой членове, информация за платения от тях членски внос за предходната година и доказателства за редовна организационна дейност, съгласно устава на сдружението. Според Закона за туризма организациите са задължени да предоставят тези данни всяка година до края на май.
 
Всички сдружения ще бъдат информирани за началото на процедурата, след уведомяването ще имат тридневен срок да изпратят декларациите си. Ако това условие не бъде спазено, ще бъдат заличени от НТР и ще им бъде отнето издаденото от ведомството удостоверение.
 
В момента вписаните туристически сдружения в регистъра са общо 191. При заличаване на сдруженията имената им ще бъдат премахнати от НТР, но ще съществуват като юридически лица с нестопанска цел, пише в съобщението.