Минималната пенсия скача с 10% от януари
Минималната пенсия скача с 10% от януари / снимкa: Sofia Photo Agency

Минималните пенсии да се увеличат от 1 януари догодина с 10 процента реши парламентът, като прие на второ четене текстове от законопроекта на държавното обществено осигурявано.

Становището на бюджетната комисия беше това увеличение на минималните пенсии да бъде през април заедно с преизчислението на останалите пенсии по коефициент 1,1 за всяка година осигурителен стаж, тогава се предвижда и максималната пенсия да се вдигне от 490 лева на 700 лева.

С 65 гласа „за”, пет „против” и 36 въздържали се залата обаче прие тази индексация да е от началото на следващата година.

Според Донка Михайлова от левицата в бюджета могат да бъдат осигурени необходимите над 16 милиона лева за реализирането на тази индексация. Тя засяга близо 480000 пенсионери, които от 1 януари вече ще получават вместо 113 лева 124 лева месечно.

В бюджета на държавното обществено осигуряване е предвидено удължаване на платеното майчинство от 9 на 12 месеца, но за жените с осигурителен стаж от една година, а не както беше досега шест месеца. Майките в заварено положение, за които срокът на деветмесечното обезщетение не е изтекъл до 1 януари 2009 година, ще продължат да получават 90% от възнаграждението си още три месеца.

Майките, при които деветте месеца са минали, но детето не е навършило една година, също ще продължат да се обезщетяват докато детето стане на 12 месеца.

Народното събрание изравни размера на максималното обезщетение за безработица с минималната работна заплата и от догодина то ще е 240 лв. Предвижда се още една стъпка за повишение на пенсиите – през юли догодина – с 9,7 на сто.