Минималната пенсия ще е 150 лв. от 1 април догодина
Минималната пенсия ще е 150 лв. от 1 април догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Минималната пенсия ще е 150 лв. от 1 април догодина
59362
Минималната пенсия ще е 150 лв. от 1 април догодина
  • Минималната пенсия ще е 150 лв. от 1 април догодина

Минималната пенсия от 1 април догодина ще бъде 150 лева. Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Увеличението е с 5 лева спрямо настоящото равнище на минималната пенсия. Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова обвини опозицията, че е „проспала" възможността да предложи по-сериозно увеличение на минималната пенсия, а депутатът от Коалиция за България Мая Манолова определи дебата като „срамен".

Увеличаваме минималната пенсия от 1 април следващата година с 5 лева. Тази година я увеличихме с 9 лева

- Светлана Ангелова от ГЕРБ

Ангелова изтъкна, че управляващите ще увеличат минималната пенсия от 1 април следващата година с 5 лева, а през тази година са я увеличили с 9 лева. "Ние увеличаваме. А вие сте проспали това време да внесете предложение между първо и второ четене за увеличаването на минималната пенсия и това е ваш пропуск", каза Ангелова.

Срам ме е да участвам в подобен дебат и в подобен спор, защото девет лева е кафето на един депутат на ден

- Мая Манолова от БСП

„Срамувам се, че участвам в този дебат. Дебат, в който управляващите се тупате в гърдите и обяснявате, че за четири години до този момент сте увеличили минималната пенсия с 9 лева и че следващата година предизборно ще увеличите минималната пенсия с още 5 лева. Срам ме е от вас! Срам ме е от това, което, госпожо Ангелова, говорите от тази трибуна", каза Мая Манолова.

Тя направи сметката, че по време на предишното управление минималната пенсия се е увеличила със сто процента - от 69 на 135 лева. Манолова отправи формално предложение към управляващите: не от 1 април, а от 1 януари минималната пенсия да стане със сто процента по-висока от размера, постигнат при предишното правителство, тоест 270 лв. Депутатката от БСП подчерта, че със 135 лв. през 2009 година е могло да се купят с 40 процента повече стоки от първа необходимост. „Срам ме е да участвам в подобен дебат и в подобен спор, защото девет лева е кафето на един депутат на ден", каза Манолова.

От своя страна депутатът от ДПС Хасан Адемов определи 1 април като „случайно измислена дата".

2200 лева ще е максималният осигурителен праг от началото на следващата година. Това приеха депутатите на второ четене на Закона за бюджета на ДОО. За самоосигуряващите се лица минималният осигурителен праг при доходи до 5400 лева ще бъде 420 лева, а за доходи над 7500 лева - 550 лева. Минималният месечен осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите се запазва 240 лева. Депутатите приеха минималният дневен размер на обезщетението за безработица да бъде 7,20 лева.