Михалевски: Трябва да привлечем средства извън публичните във ВиК-сектора
Михалевски: Трябва да привлечем средства извън публичните във ВиК-сектора / снимка: Sofia Photo Agency

Във ВиК-сектора трябва да бъдат привлечени средства извън публичните, за да може той да бъде изцяло модернизиран до 2024 година, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски по време на конференция за инфраструктурните проекти в България. По думите му парите могат да дойдат чрез заеми към териториалните съвети по ВиК и ВиК-операторите.

Водният сектор очаква приемането на специализиран закон от години, заяви Михлевски и подчерта, че в близките няколко месеца ще бъде приет законопроект за ВиК-услугите у нас. Законът позволява и провличането на частни инвестиции в сектора, без, разбира се, да допускаме приватизация на системата, каза заместник-министърът. Това е възможно по два метода: териториалните съвети да осигурят финансиране от финансовите институции, което е едното възможно решение, без да се прилага директно концесиониране на системата, както и възможно и да се прилага концесиониране и договори за изпълнение, допълни Михалевски.

Законът предвижда създаването на териториални съвети на ВиК, които ще изграждат стратегията за развитие и ще определят водните оператори. Държавата и общините ще имат равно участие в съветите, публично-частното партньорство ще бъде един от основните методи за привличане на външни средства, допълни Димчо Михалевски.

Ние ще можем да мобилизираме с всички средства не повече от 1,8 млрд. евро, а последните данни, актуализирани на базата на оценката на доклада на Световната банка от 2005 година, показва, че днес, за да модернизираме системата на България, вероятно ще ни трябват почти 10 млрд. евро, обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството.