МИЕ: Продажбата на 100% от Топлофикация-София ще гарантира инвестициите
МИЕ: Продажбата на 100% от Топлофикация-София ще гарантира инвестициите / netinfo

Ако се приватизира 100% от „Топлофикация София” ще се замени общинско-държавният монопол с частен. Това каза в предаването „Кой говори” зам.-председателят на общинската комисия по инженерна инфраструктура, водоснабдяване и енергийно планиране Николай Желев. Той обясни, че общинските съветници от предишния мандат са били обединени около становището, че „Топлофикация” трябва да бъде преструктурирана преди приватизацията. Основната цел на това преструктуриране е да бъде разделено производството от преноса и разпределението, защото топлофикационната система е монополна и особено преносът, който не може да бъде разделен на части, допълни Желев. По думите на общинския съветник разумно би било да се мисли за приватизация на онези части от дейността на компанията, които могат да бъдат поставени в конкурентна среда - производството на топлинна и електрическа енергия.

Споразумението за приватизацията на „Топлофикация-София” между Министерството на икономиката и енергетиката и Столична община ще бъде подписано съвсем скоро, съобщи в предаването Лъчезар Борисов началник отдел „Енергийни пазари и преструктуриране” в енергийното министерство.

Според него, приватизация на целия пакет акции на столичното парно ще гарантира инвестиции, добра себестойност на топлоенергията и в крайна сметка ще има положителен социален ефект за столичани.

Според Борисов раздробяването на дружеството и поставянето на няколко инвеститора в системата означава, че всички те ще търсят възвръщаемост, което ще доведе до ръст на цената на услугата.

По отношение на избора на консултант по приватизацията на „Топлофикация София” и общината и министерството са категорични, че такъв трябва да има, но тепърва ще се уточнява дали той ще консултира самата сделка или ще съветва и какъв метод на приватизация да бъде избран.