Международните превозвачи готвят протести
Международните превозвачи готвят протести / netinfo

Международните превозвачи в България ще предприемат протестни действия, ако на 28 февруари в Истанбул българо-турската смесена транспортна комисия договори условия в ущърб на интересите на бизнеса.

Тогава се очаква българска делегация, водена от заместник-министъра на транспорта Георги Петърнейчев, да преговаря за либерализиране на разрешителния режим между двете страни.

Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/ е за либерализиране на двустранните превози, но е категорично против турските фирми да бъдат освободени от транзитни разрешителни и такси.

Според организацията по този начин се ощетява държавният бюджет, а българските превозвачи са поставени при неравностойни условия. По неофициални данни, цитирани от организацията, хазната ще загуби по около 200 евро от близо 300 хиляди транзитиращи турски камиони годишно, т.е. около 60 милиона евро на година.

Според бизнеса, влязат ли в България турските камиони, без каквито и да е ограничения, те могат да поемат всякакви товари от и към Европейския съюз и това ще постави българските превозвачи в изключително неравностойно положение.

От БАСАТ се обявяват за либерализиране на режима по двустранните превози и въвеждане на разрешителен режим за превози от и до трети страни, и въвеждане на разрешителен режим за транзитни превози.